「閉店かも?」から学ぶ

今日約1カ月ぶりに立ち寄った、地元図書館の近くにあった100円パン(消費税別)専門店が
廃業した様子に驚きました。最初はお盆休みかな?と思ったのですが、
  • お盆休みの休業案内の貼り紙がない。 (閉店のお知らせもなかったのですが…)
  • 立て看板だけでなく、入口上の店名もブルーシートで隠されている。
  • 店の中が綺麗に片付いている。
の三点から、おそらく「閉店」にまちがいないと思われます。
同図書館に行く際に、そのパン屋には昼食用のパンをよく買いに行ってましたが、いつもそれなりに混んでましたし、パンの種類とその陳列数(在庫数)も店のスペースに比べると、かなり絞りこんでいた様子でしたので、製造コストについては十分に注意されていたと思います。
あくまで推測にすぎませんが、閉店した理由は、
  • 薄利多売による利益確保の難しさ
  • 常時4人はいたと思われる人件費の高さ
  • テナント料の値上げ(開店して2年弱でした)
などではないかと思われます。
それらから学ぶべきことは(飲食業については「ズブの素人」の考えであることはご容赦ください)
  1. 常に利益率を高める工夫を凝らす
  2. 必要最低限の人数でまわるようにする
  3. 省スペースにすることにより、テナント料もできるだけ安くおさえる
が小資本で行なう商売の必須条件ではないかと。
「言うは易し行なうは難し」ではありますが、
自戒の念を込めて、私自身の仕事でも注意を払いたいと思います。

Today it surprised me very much that a bakery for only 100 yen breads (not including consumption tax) suddenly closed a business.
The bread shop was near to a local library, do I often stopped by the shop to buy breads for lunch when I went to the library. 
At first, I wondered if the bread shop was closing due to "Bon holiday", however I assumed from the following points that it has completely closed a business:
  • There was no bill to announce Bon holiday(There was not a notice of closing the business, too...)
  • The shop name above the entrance was completely veiled with blue sheets as well as the stand of the advertising sign.
  • The inside of the bakery was cleaned up orderly.
The shop was always half or fully crowded when I stepped by. Both the kinds of bread and the quantity displayed in the shop were squeezed compared to the space inside the shop.
This is just my assumption, but I think the following reasons of closing:
  • Difficulty of maintaining profits in low-margin, high-volume business 
  • Expensive personnel expenses of at least  4 persons always occupied 
  • Putting up the rent(less than 2 years has passed since the bakery opened.)
Things we should learn from those points(Please allow me as a amateur of bakery business to make comments...)

  1. Trying always to exercise ingenuity to take a high profit margin 
  2. Doing tasks with the minimal manpower 
  3. Minimizing the rent with space-saving efforts 
I feel these are requirements for small business.
Although "that is easier said than done",I will take care of them on my own business cautioning myself.
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